356 0

Bezglutenowy sernik na kruchym spodzie

Magdalena Fuhrmann Ciasta bezglutenowe Monday, February 4, 2019
Składniki:
spód:
- 225g kruchych ciastek bezglutenowych z czekoladą (Piekarni HERT),
- 100g masła,
- do smaku możemy dodać pól szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
masa:
- 1kg twarogu na sernik,
- 150g cukru pudru,
- 4 jajka,
- skórka z 1 cytryny,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 30ml soku z cytryny,
- 40ml soku z pomarańczy,
- 200g śmietany kwaśnej
wierzch:
-polewa kajmakowa lub czekoladowa  + posypka z  płatków  migdałowych , orzechów lub wiórek kokosowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka bezglutenowe i orzechy wkładamy do woreczka i rozgniatamy tłuczkiem lub wsypujemy do miski i rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy , następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą. 
Formę to pieczenia najlepiej tortownicę o średnicy ok. 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie tak przygotowanej tortownicy równomiernie rozkładamy masę ciasteczkowo- orzechową i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
W tym czasie....
w misce miksujemy twaróg z cukrem , dodajemy śmietanę, skórki z owoców, soki z pomarańczy i cytryny, oraz  jajka.
Mieszamy tylko do połączenia składników, zbyt długie mieszanie może być przyczyna opadnięcia sernika w czasie pieczenia.
Gotową masę wylewamy na schłodzony spód.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C, a na jego dno kładziemy naczynie żaroodporne z wodą.
Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę kładziemy tortownicę i pieczemy 45-50min. Co 10 minut obniżamy temperaturę pieczenia o 10 st.C, ale nie schodzimy poniżej 130 st.C, gdy wierzch się zetnie sernik jest gotowy.
 Uwaga! Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika pozwól mu w nim powoli wystygnąć w ten sposób unikniesz opadnięcia.
Wystudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Sernik jest nieprzesłodzony, jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie ciasta sugerujemy dodać więcej cukru pudru.
SMACZNEGO !!!!

Komentarze

Zostaw komentarz