Twój koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
![Jak zrobić bezglutenowy sernik na kruchym spodzie?](/modules/ph_simpleblog/featured/3.jpg)
Jeśli szukasz deseru, który jest zarówno pyszny, jak i bezpieczny dla osób unikających glutenu, to ten bezglutenowy sernik na kruchym spodzie jest idealnym wyborem! Sernik, którego struktura jest delikatna i kremowa, a spód charakteryzuje się chrupkością i aromatem orzechów, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, ale także świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia.
Składniki potrzebne do upieczenia bezglutenowego sernika na kruchym spodzie?
Spód:
- 225g kruchych ciastek bezglutenowych z czekoladą (Piekarni HERT),
- 100g masła,
- do smaku możemy dodać pól szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Masa:
- 1kg twarogu na sernik,
- 150g cukru pudru,
- 4 jajka,
- skórka z 1 cytryny,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 30ml soku z cytryny,
- 40ml soku z pomarańczy,
- 200g śmietany kwaśnej
Wierzch:
- polewa kajmakowa lub czekoladowa + posypka z płatków migdałowych , orzechów lub wiórek kokosowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka bezglutenowe i orzechy wkładamy do woreczka i rozgniatamy tłuczkiem lub wsypujemy do miski i rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy , następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Formę to pieczenia najlepiej tortownicę o średnicy ok. 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie tak przygotowanej tortownicy równomiernie rozkładamy masę ciasteczkowo- orzechową i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
W tym czasie....
w misce miksujemy twaróg z cukrem , dodajemy śmietanę, skórki z owoców, soki z pomarańczy i cytryny, oraz jajka.
Mieszamy tylko do połączenia składników, zbyt długie mieszanie może być przyczyna opadnięcia sernika w czasie pieczenia.
Gotową masę wylewamy na schłodzony spód.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C, a na jego dno kładziemy naczynie żaroodporne z wodą.
Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę kładziemy tortownicę i pieczemy 45-50min. Co 10 minut obniżamy temperaturę pieczenia o 10 st.C, ale nie schodzimy poniżej 130 st.C, gdy wierzch się zetnie sernik jest gotowy.
Uwaga! Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika pozwól mu w nim powoli wystygnąć w ten sposób unikniesz opadnięcia.
Wystudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Sernik jest nieprzesłodzony, jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie ciasta sugerujemy dodać więcej cukru pudru.
SMACZNEGO !!!!
![bezglutenowy sernik](https://bezglutenowyhert.pl/img/cms/8.jpg)
Komentarze (0)
Nowy komentarz