
Torcik z kremem czekoladowym i truskawkami.
Składniki:
· Ciasto Brownie (Piekarnia HERT)
· Świeże truskawki
Krem:
· 150 g serka mascarpone,
· 150 g śmietanki 30-36%,
· 75 g czekolady mlecznej lub deserowej ( 120g czekolady do polania wierzchu torcika)
· 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Rozdrobnioną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( miskę z pokruszona czekolada stawiamy na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody)
Upłynniona czekoladę odstawiamy, aby ostygła nie może być gorąca jedynie delikatnie ciepła.
2. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywno.
3. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
4. Cały czas miksując mascarpone z cukrem powoli wlewamy roztopioną czekoladę i miksujemy do gładkiej masy .
5. Ubita śmietanę dodajemy do masy delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
Ciasto brownie przekrajamy na dwa równe blaty.
Dwie propozycje zdobienia torcika:
1 propozycja
Jeśli posiadacie tortownicę o Ø18 cm to dolny blat wkładamy do tortownicy, część truskawek rozkrajamy na pół , przy brzegu tortownicy układamy połówki truskawek, tak aby torcik prezentował się jak na zdjęciu, wykładamy masę wyrównujemy, na górę kładziemy drugi blat wykładamy pokrojone truskawki, można zrobić to tak jak na załączonym zdjęciu.
2 propozycja
Do niej potrzebny będzie nam rękaw cukierniczy. Krem nakładamy do rękawa, szprycujemy porcja przy porcji na dolny blat i między każdą porcję wkładamy truskawkę ( tak jak jest to widoczne na prawym zdjęciu) na górę kładziemy drugi blat. Na wierzch dozujemy z rękawa niewielka ilość kremu układamy truskawki i polewamy czekolada .
Torcika wkładamy na minimum 2godziny do lodówki.
Smacznego!!!
1 propozycja 2 propozycja
Komentarze (0)
Nowy komentarz