Torcik z kremem czekoladowym i truskawkami.
Składniki:
· Ciasto Brownie (Piekarnia HERT)
· Świeże truskawki
Krem:
· 150 g serka mascarpone,
· 150 g śmietanki 30-36%,
· 75 g czekolady mlecznej lub deserowej ( 120g czekolady do polania wierzchu torcika)
· 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Rozdrobnioną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody).
Upłynnioną czekoladę odstawiamy, aby ostygła - nie może być gorąca, jedynie delikatnie ciepła.
Śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywno.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
Cały czas miksując mascarpone z cukrem, powoli wlewamy roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Ubitą śmietanę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
Ciasto brownie przekrajamy na dwa równe blaty.
Dwie propozycje zdobienia torcika:
1. propozycja
Jeśli posiadacie tortownicę o średnicy 18 cm, dolny blat wkładamy do tortownicy, część truskawek rozkrajamy na pół, przy brzegu tortownicy układamy połówki truskawek, tak aby torcik prezentował się jak na zdjęciu. Następnie wykładamy masę, wyrównujemy, na górę kładziemy drugi blat i wykładamy pokrojone truskawki.
2. propozycja
Do niej potrzebny będzie nam rękaw cukierniczy. Krem nakładamy do rękawa, szprycujemy porcja przy porcji na dolny blat i między każdą porcją wkładamy truskawkę. Na górę kładziemy drugi blat. Na wierzch dozujemy z rękawa niewielką ilość kremu, układamy truskawki i polewamy czekoladą.
Torcika wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Smacznego!!!
·
1 propozycja 2 propozycja
Komentarze (0)
Nowy komentarz