Jak zrobić torcik czekoladowy z bezglutenowego brownie?

Torcik czekoladowy z bezglutenowego ciasta Brownie

Składniki:

  • ciasto bezglutenowe Brownie z Piekarni Hert

Masa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Masa biała:

  • śmietana kremówka 36% (mocno schłodzona)
  • ok. 1 łyżki cukru pudru
  • wiórki czekoladowe (może być czekolada starta na tarce)

Przygotowanie:

Czekoladowy krem:

Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietanę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Schłodzić w lodówce, mieszając co jakiś czas aby masa nie stężała. Gdy się schłodzi i zgęstnieje wyciągamy i za pomocą rózgi- trzepaczki ubijamy do momentu, aż się dobrze napowietrzy (będzie się sztywniej trzymać).

Masa biała:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder.

Składanie torcika:

Ciasto brownie przekrajamy na dwa równe blaty (proszę delikatnie obchodzić się z blatami brownie, bo jest wilgotne i łatwo się łamie), na dolny blat rozsmarowujemy krem i przykrywamy górnym blatem, na wierzchu górnego blatu rozsmarowujemy białą masę i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Propozycja:

Blaty można nieco od wewnątrz skropić rumem, lub mieszanką wódki z kawą ciasto wtedy będzie bardziej winne.

SMACZNEGO!

torcik czekalodowy

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do listy życzeń