Torcik czekoladowy z bezglutenowego ciasta Brownie
Składniki:
- ciasto bezglutenowe Brownie z Piekarni Hert
Masa czekoladowa:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady
Masa biała:
- śmietana kremówka 36% (mocno schłodzona)
- ok. 1 łyżki cukru pudru
- wiórki czekoladowe (może być czekolada starta na tarce)
Przygotowanie:
Czekoladowy krem:
Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietanę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Schłodzić w lodówce, mieszając co jakiś czas aby masa nie stężała. Gdy się schłodzi i zgęstnieje wyciągamy i za pomocą rózgi- trzepaczki ubijamy do momentu, aż się dobrze napowietrzy (będzie się sztywniej trzymać).
Masa biała:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder.
Składanie torcika:
Ciasto brownie przekrajamy na dwa równe blaty (proszę delikatnie obchodzić się z blatami brownie, bo jest wilgotne i łatwo się łamie), na dolny blat rozsmarowujemy krem i przykrywamy górnym blatem, na wierzchu górnego blatu rozsmarowujemy białą masę i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Propozycja:
Blaty można nieco od wewnątrz skropić rumem, lub mieszanką wódki z kawą ciasto wtedy będzie bardziej winne.
SMACZNEGO!
Komentarze (0)
Nowy komentarz