1068 0

Torcik czekoladowy z bezglutenowego ciasta Brownie






 Torcik czekoladowy z bezglutenowego ciasta Brownie.

Składniki :

- ciasto bezglutenowe Brownie z Piekarni Hert

Masa czekoladowa:

- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady

Masa biała:

- śmietana kremówka 36% (mocno schłodzonej),

- ok. 1 łyżki cukru pudru

- wiórki czekoladowe (może być czekolada starta na tarce)

Przygotowanie czekoladowego kremu:

Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietanę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Schłodzić w lodówce, mieszając co jakiś czas aby masa nie stężała. Gdy się schłodzi i zgęstnieje wyciągamy i za pomocą rózgi- trzepaczki ubijamy do momentu, aż się dobrze napowietrzy (będzie  się sztywniej trzymać).

Masa biała:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder.

 

Ciasto brownie przekrajamy na dwa równe blaty ( proszę delikatnie obchodzić się z blatami brownie, bo jest wilgotne i łatwo się łamie), na dolny  blat rozsmarowujemy krem i przykrywamy górnym blatem, na wierchu górnego blatu rozsmarowujemy białą masę i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Propozycja:

Blaty można nieco od wewnątrz skropić  rumem, lub mieszanką wódki z kawą ciasto wtedy będzie bardziej winne.

SMACZNEGO!

Komentarze

Zostaw komentarz