Bezglutenowe gotowanie kojarzy się z poważnym utrudnieniem – wykluczeniem pszenicy. Tymczasem znalezienie sposobów na zdrowe i smaczne odżywianie się na takiej diecie nie jest aż tak trudne. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na deser bezglutenowy – szybki i prosty do zrobienia. Zobacz!
Najpierw coś prostego: owoce z bitą śmietaną
Owoce i śmietanka są naturalnie pozbawione glutenu. Ich połączenie to naprawdę szybki bezglutenowy deser. Ubicie 30-procentowej śmietany jest proste, a mikser i garnuszek znajdziemy w każdej kuchni. Do takiego deseru pasują np. truskawki, winogrona, kiwi, mango, mandarynki, banany, brzoskwinie. Wystarczy wrzucić pokrojone kawałki do miseczki i przyozdobić bitą śmietaną. Jest oczywiście wiele urozmaiceń. Przyprószenie cukrem trzcinowym doda słodkości. Obok świeżych owoców można sypnąć bakalii. Sos truskawkowy lub czekoladowy też nie zawierają glutenu, a są bardzo estetycznym dodatkiem. Z kolei latem do takiej chłodzącej przekąski doskonała będzie gałka lodów śmietankowych.
Deser bezglutenowy dla łasuchów: pitna czekolada i pianki
To coś naprawdę sycącego, więc uwaga z rozmiarem porcji! Kakao i czekolada do picia są bezglutenowe – choć zawsze warto się upewnić, czytając skład. Tak samo jest w przypadku słodkich pianek (marshmallows). Podstawowe przygotowanie to tylko wymieszanie proszku z gorącym mlekiem – byle dokładnie, żadnych grudek! Obrazu dopełni garstka drobnych pianek na wierzchu i szczypta cynamonu. W chłodny, zimowy wieczór takie połączenie niezawodnie wywoła uśmiech na twarzy.
Trochę lżej i wciąż pysznie: galaretki owocowe
Ogólny skład galaretek w proszku to żelatyna, cukier, barwniki i aromaty – brak w nich glutenu. Dają one zatem całkiem spore pole do popisu dla przygotowywania deserów bezglutenowych. Już zwykłe zalanie galretką garści owoców w szklance i pozostawienie do stężenia daje ładny efekt. Uważać trzeba tylko, aby dokładnie rozmieszać proszek w gorącej wodzie. Stężoną galaretkę można pokroić w kostkę, co pozwoli skomponować kolorowy deser z owocami i wiórkami czekolady. Przypomnijmy, że dla pewności lepiej sprawdzać skład produktów, napisany na opakowaniu. Niektóre galaretki i czekolada mogą bowiem być zanieczyszczone małymi ilościami glutenu.
Odpowiednie biszkopty do szybkich, bezglutenowych deserów
To prosta sztuczka na przyspieszenie sobie pracy przy domowych słodkościach. Zamiast robić ciasto z mąki, można mieć na podorędziu ulubione biszkopty i użyć ich do robienia deserów wielowarstwowych. Ma to zastosowanie np. przy różnych wariantach tiramisu i sernikach na zimno. W naszym przypadku wymagane są oczywiście ciasteczka bezglutenowe, dostępne w wielu sklepach. Ułożenie ich (całych lub pokruszonych) na dnie formy stanowi dolną warstwę. Środkowa to ubita mieszanka śmietanki 30% i serka mascarpone. Proporcje i metoda są do zaczerpnięcia z setek przepisów. Na wierzchu kładziemy pokrojone owoce (niezawodne są truskawki), a całość powinna dobrze zastygnąć w lodówce.
Zamienniki mąki pszennej w deserach bezglutenowych
Na koniec zwróćmy uwagę na zamienniki mąki pszennej takie jak mąka gryczana, kukurydziana, ryżowa, z soczewicy, owsiana. Dzięki nim da się wyczarować mnóstwo bezglutenowych wypieków. Wiele przepisów jest przy tym całkiem prostych w realizacji. Zaawansowani kucharze mogą testować i modyfikować liczne receptury, próbując różnych proporcji tych mąk. Na szczęście istnieją także gotowe mieszanki, przeznaczone do wypiekania bezglutenowego chleba lub słodkości.
Domowe gotowanie to pasja wielu z nas. Dieta bezglutenowa wcale jej nie przekreśla, a często nawet niewiele komplikuje. Warto najpierw spróbować wypieków gotowych. W sklepie Bezglutenowy Hert dostępne są liczne słodkości: muffinki, ciasteczka, drożdżówki i inne. A potem – działaj w kuchni samodzielnie. Smacznego!
Komentarze (0)
Nowy komentarz