Każdy tydzień i dzień tygodnia stawia przed nami nowe wyzwania, czasami przyjemne lub wręcz przeciwnie. Często jesteśmy zbyt zabiegani i pochłonięci różnymi zadaniami, aby pamiętać o zdrowym i właściwym odżywianiu. W codziennych obowiązkach jemy na szybko, nie patrząc na to czy kupowane lub przygotowywane posiłki nam służy czy dobrze się po nich czujemy.
W obecnych czasach ze względu na tempo życia, nowoczesne technologie itd. żywność stała się mocno przetworzona, przez co często szkodliwa dla naszego zdrowia. W przypadku osób będących na diecie bezglutenowej muszą one w sposób szczególny zwracać uwagę na to co jedzą. W przypadku takich osób konieczne jest to, aby żywność, która w wersji tradycyjnej posiada gluten miała znak przekreślonego kłosa, informuje to o tym, że na pewno dane pieczywo, chleb itp. nie posiada glutenu.
Bezglutenowe pieczywo, czyli bułki bezglutenowe i chleb bezglutenowy jest pysznym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa glutenowego. Pieczywo bezglutenowe w swoim składzie posiada wiele cennych wartości odżywczych takich jak błonnik, siemię lniane, zdrowe oleje. Świeży chleb bezglutenowy idealnie sprawdzi się w roli kanapek do pracy, szkoły lub na wycieczkę, długo zachowuje świeżość pyszny smak.
Dieta bezglutenowa wydaje się, że wymaga wielu wyrzeczeń, ale to nic bardziej mylnego, w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć różne zamienniki tradycyjnej żywności. Między innymi pszenny chleb, razowy chleb bezglutenowy, bezglutenowe ciasteczka, dodatki do samodzielnego wypieku pieczywa chleba bezglutenowego i wiele innych. Poniżej pyszna propozycja dla osób zabieganych nie tylko będących na diecie bezglutenowej.
Składniki na pyszne kanapki bezglutenowe:
- ulubione pieczywo bezglutenowe HERT (chleb bezglutenowy lub bułki bezglutenowe)
- łosoś wędzony
- twarożek śmietankowy kanapkowy
- koperek
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Wybrane pieczywo bez glutenu możemy podgrzać w tosterze, będzie zdecydowanie smaczniej. Następnie pieczywo bezglutenowe smarujemy serkiem śmietankowy który oprószamy najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jako kolejny krok na pieczywie bezglutenowym układamy kawałki wędzonego łososia i prawie gotowe! Na sam koniec dodajemy posiekany wcześniej koperek i skrapiamy cytryną.
Z łatwością można je zapakować w torebki śniadaniowe lub do pudełeczka i wyruszać w drogę ku nowym wyzwaniom. Kanapki bezglutenowe smakują przepysznie, a co najważniejsze są szybkie i zdrowe!
Komentarze (0)
Nowy komentarz