Pomysł na pyszne bezglutenowe kanapki!

Każdy tydzień i dzień tygodnia stawia przed nami nowe wyzwania, czasami przyjemne lub wręcz przeciwnie. Często jesteśmy zbyt zabiegani i pochłonięci różnymi zadaniami, aby pamiętać o zdrowym i właściwym odżywianiu. W codziennych obowiązkach jemy na szybko, nie patrząc na to czy kupowane lub przygotowywane posiłki nam służy czy dobrze się po nich czujemy. W obecnych czasach ze względu na tempo życia, nowoczesne technologie itd. żywność stała się mocno przetworzona, przez co często szkodliwa dla naszego zdrowia. W przypadku osób będących na diecie bezglutenowej muszą one w sposób szczególny  zwracać uwagę na to co jedzą. W przypadku takich osób konieczne jest to, aby żywność, która w wersji tradycyjnej posiada gluten miała znak przekreślonego kłosa, informuje to o tym, że na pewno dane pieczywo, chleb itp. nie posiada glutenu. Bezglutenowe pieczywo, czyli bułki bezglutenowe i chleb bezglutenowy jest pysznym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa glutenowego. Pieczywo bezglutenowe w swoim składzie posiada wiele cennych wartości odżywczych takich jak błonnik, siemię lniane, zdrowe oleje. Świeży chleb bezglutenowy idealnie sprawdzi się w roli kanapek do pracy, szkoły lub na wycieczkę, długo zachowuje świeżość pyszny smak. Dieta bezglutenowa wydaje się, że wymaga wielu wyrzeczeń, ale to nic bardziej mylnego, w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć różne zamienniki tradycyjnej żywności. Między innymi pszenny chleb, razowy chleb bezglutenowy, bezglutenowe ciasteczka, dodatki do samodzielnego wypieku pieczywa chleba bezglutenowego i wiele innych. Poniżej pyszna propozycja dla osób zabieganych nie tylko będących na diecie bezglutenowej.

Składniki na pyszne kanapki bezglutenowe:

  • - ulubione pieczywo bezglutenowe HERT (chleb bezglutenowy lub bułki bezglutenowe)
  • - łosoś wędzony -
  • - twarożek śmietankowy kanapkowy
  • - koperek
  • - szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • - kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie:

Wybrane pieczywo bez glutenu możemy podgrzać w tosterze, będzie zdecydowanie smaczniej. Następnie pieczywo bezglutenowe smarujemy serkiem śmietankowy który oprószamy najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jako kolejny krok na pieczywie bezglutenowym układamy kawałki wędzonego łososia i prawie gotowe! Na sam koniec dodajemy posiekany wcześniej koperek i skrapiamy cytryną.

Z łatwością można je zapakować w torebki śniadaniowe lub do pudełeczka i wyruszać w drogę ku nowym wyzwaniom. Kanapki bezglutenowe smakują przepysznie, a co najważniejsze są szybkie i zdrowe!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do listy życzeń