Ciastka kruche bezglutenowe występują w wielu wariantach, dzięki czemu nie musisz się martwić o to, że Twój ulubiony dodatek do kawy czy lunchu codziennie będzie smakować tak samo, jeżeli zdecydowałeś się na dietę bez glutenu lub musiałeś na nią przejść ze względów zdrowotnych. Kruche ciasteczka bezglutenowe a nawet ciasta można dzisiaj kupić w wielu piekarniach, a nawet sklepach wielkopowierzchniowych. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że zostały przygotowane jedynie ze zdrowych składników - najlepiej będzie, jeżeli przyrządzisz je samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy, ani czasu. Zanim jednak przejdziesz do pieczenia, powinieneś dowiedzieć się, w jakich wariantach występują ciasteczka bezglutenowe.
Kruche ciasteczka bezglutenowe - rodzaje
Kruche ciasteczka bezglutenowe mogą zostać wykonane z wielu składników. Tak naprawdę, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych oraz inwencji twórczej. Ciastka i ciasta bez glutenu mogą być zrobione z kilku rodzajów mąk. Najczęściej wykorzystuje się do tego mąkę ryżową, kukurydzianą, owsianą oraz skrobię ziemniaczaną- czyli, mówiąc wprost, mąki bezglutenowe. Kruche ciasteczka bezglutenowe mogą mieć także różnego rodzaju dodatki- od suszonych owoców typu śliwki lub morele, poprzez płatki owsiane, aż po dodatek ziaren- na przykład siemienia lnianego, słonecznika czy chia. Aby udekorować ciasteczka lub dodać im dodatkowych walorów smakowych, dodaje się czekoladę, kolorowe draże, a nawet masło orzechowe. Zanim jednak zdecydujesz się na wybór danego dodatku w gotowej postaci, upewnij się, czy jego skład jest stuprocentowo zdrowy.
Ciasteczka bezglutenowe wykonane w domowym zaciszu
Ciastka bezglutenowe owsiane możesz także z łatwością przygotować w domu. W Internecie możesz znaleźć mnóstwo sprawdzonych przepisów- na blogach kulinarnych czy stronach, polecających gotowanie i pieczenie w ekologicznym stylu. Ciasteczka bezglutenowe nie wymagają wiele pracy czy kupowania dużej ilości składników, jak zresztą przeczytałeś w poprzednim akapicie. Ich przygotowanie nie zajmuje także wiele czasu- zazwyczaj od momentu przygotowania składników, aż do chwili, gdy ciasteczka bez glutenu będą gotowe, nie mija więcej niż 50 minut.
Ciasteczka bezglutenowe - gotowe czy wykonane samodzielnie?
Ciastka i ciasta bez glutenu możesz kupić lub przygotować samodzielnie, jak już wspomnieliśmy wyżej. Pamiętaj jednak o tym, że kupując gotowy produkt w sklepie, szczególnie, jeżeli nie zajmuje się on sprzedażą jedynie tak zwanych zdrowych produktów, wiąże się z pewnym ryzykiem. Tak naprawdę nie masz pewności, co znajduje się w składzie i czy na sto procent nie ma w nim glutenu. Wybierając składniki samodzielnie w sprawdzonych miejscach, jak to mówią - wiesz, co jesz. A poza tym, samodzielne przygotowanie deseru czy przekąski może sprawić Ci mnóstwo frajdy.
Komentarze (0)
Nowy komentarz