Przygotuj Tacie coś pysznego i sycącego!
Burgery z Hertowskich bułek bezglutenowych
Składniki:
*Bułki bezglutenowe
*Kotlety :
- filet z kurczaka podwójny lub dwa pojedyncze
-2 ząbki czosnku
-5 gałązek natki pietruszki
-1 czerwona papryka
-1/2 szklanki kukurydzy
-1 jajko
-bułka tarta bezglutenowa „Hert”
Przyprawy:
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-sól, pieprz
*Dodatki według swojego uznania na przykład :
-pomidor, ogórek kiszony, sałata, rukola, cebula, ser żółty, ketchup, majonez.
Instrukcja przygotowania :
1) Filet oczyścić ze skórek i błonek, pokroić na kawałki. Zblędować lub rozdrobnić w melakserze.
2) Włożyć do miski, dodać przesiany przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę
pietruszki.
3) Doprawić solą, pieprzem. Dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać.
4) Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, odcedzoną kukurydzę, jajko i ponownie wymieszać.
5) Uformować nieduże kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
6) Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, z jednej i drugiej strony.
7) Bułki włożyć do rozgrzanek piekarnika (200 st.C) na 8-10 minut. Po wyjęciu przekroić na pół i
skomponować burgera według własnych upodobań.
Komentarze (0)
Nowy komentarz