1280 0

Chlebki na zakwasie jaglanym - HERT

Magdalena Fuhrmann Aktualności Monday, September 30, 2019

 Ojej!smiley-surprised.gif

jak dawno nas tutaj nie było…

ale nie próżnowaliśmysmiley-wink.gif

Już 4 października na naszych punktach firmowych pojawią się chleby bezglutenowe z nowym jeszcze lepszym składem!!!

a to za sprawą naszego naturalnego zakwasu jaglanego.

Spróbujcie sami, serdecznie zapraszamysmiley-smile.gif

Chlebki w ofercie sklepu internetowego będą dostępne  od 5 października.

 

P.S. Już wkrótce kolejna nowość .




NATURALNY ZAKWAS JAGLANY

 Dlaczego zakwas z kaszy jaglanej?

A dlatego, że kasz jaglana to bogactwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm m.in. węglowodanów, ale tych zdrowych dzięki czemu dostarcza energii, posiada tez łatwo przyswajalne białko roślinne, oraz tłuszcze nienasycone.

Poza tym jest źródłem błonnika, który reguluje prace naszych jelit oraz witamin z grupy B (B1,B1,B6,B9) i kwasu foliowego .

Dostarcza również cennych mikroelementów jak żelazo- tak cenne dla anemików, czy krzem- poprawiający kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

Kasz jaglana jest również źródłem lecytyny i witaminy E- wspomagającej pamięć i koncentracje, a co najważniejsze jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, co sprawa, ze może  być spożywana przez osoby chore na celiakię i na diecie bezglutenowej.

 

Czym jest zakwas?

Bez wątpienia możemy powiedzieć, że zakwas to jeden z najwspanialszych składników pieczywa.

Powstaje on w wyniku fermentacji maki z woda, podczas tego procesu dochodzi do powstaną cennych bakterii probiotycznych, mowa tu o bakteriach kwasu mlekowego, ale również witamin i aminokwasów.


Chleb na zakwasie jego wartość żywieniowa?

Zakwas powstały w procesie fermentacji w znacznym stopniu przyczynia się do znacznej poprawy walorów odżywczych pieczywa, skupmy się na dokładniejszym omówieniu składników powstałych podczas fermentacji.

Bakterie kwasu mlekowego stymulują prace układu pokarmowego i wydalniczego, poprzez pobudzenie enzymów trawiennych, korzystnie wpływają również  na mikroflorę przewodu pokarmowego, zakwaszają treści jelitowe hamując tym samym rozwój bakterii chorobotwórczych i rakotwórczych, które zostają zasiedlane przez bakterie probiotyczne, co przyczynia się do usprawnienia procesów odpornościowych oraz lepszego wchłaniana wartości odżywczych przez nasz organizm.

Pieczywo na zakwasie posiada nie tylko charakterystyczny smak i zapach, ale również dłużej pozostaje świeże, ponieważ kwas mlekowy zapobiega powstawaniu mikrotoksyn, a przede wszystkim groźne dla człowieka pleśni.

Kolejnymi produktami fermentacji są witaminy głównie z grupy B m.in. B1,B2,B6,B9, które nie tylko regulują pracę układu nerwowego, ale również biorą udział w przemianach węglowodanów, białek i aminokwasów, na szczególną uwagę zasługuje witamina B9 tzw. folacyna, która zapobiega miażdżycy , anemii oraz nowotworom szyjki macicy, okrężnicy i żołądka.

Chleb bez zakwasu, a chleb na zakwasie?

Bez wątpienia chleb na zakwasie posiada dużo większe walory odżywcze i zdrowotne, niż chleb na samych drożdżach, sam proces tworzenia zakwasu jest czasochłonny , natomiast wypiek pieczywa opartego na drożdżach jest dużo łatwiejszy, a przede wszystkim szybszy, dlatego wiele piekarni rezygnuje z technologii prowadzenia zakwasu.  Najważniejsze jest to, aby świadomie wybierać to co dla nas najlepsze i dostarczać naszemu organizmowi jak najwięcej korzystnych makro i mikroelementów.

 

Komentarze

Zostaw komentarz