Zbliżają się święta. Czy bycie na bezglutenowej diecie oznacza konieczność rezygnacji ze świątecznych przysmaków? Absolutnie nie. Grunt to dostosować przepis do swoich potrzeb. Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować bezglutenowe pierniczki.
Czas przygotowania: ok. 15-20 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut (im cieńsze ciasteczka, tym krótszy)
Temperatura pieczenia: 175-180℃
Pyszne ciasteczka świąteczne – co będzie ich bazą?
Do przygotowania ciasta na pierniczki nie będziemy używać tradycyjnej mąki. Na szczęście na rynku istnieje sporo jej zamienników bezglutenowych takich jak mąka gryczana, mąka ryżowa, ziemniaczana, jaglana, kokosowa czy też kukurydziana. Co wybrać? Wszystko zależy od Twojego gustu. Możesz wymieszać kilka takich mąk po równo lub w proporcji, jaka Ci odpowiada, np.:
- 60% mąki ryżowej i 40% ziemniaczanej,
- 40% mąki ryżowej, 40% kukurydzianej i 20% mąki ziemniaczanej.
Ważne, by całkowita ilość mąki była proporcjonalna do zawartości pozostałych składników.
Pierniczki bezglutenowe: jak je zrobić?
Oprócz odpowiedniej mąki będą potrzebne Ci następujące składniki:
- płynne: miód, masło lub olej kokosowy, jajka, ewentualnie odrobina jogurtu naturalnego;
- mąka: my polecamy mąkę ryżową marki Bezglutenowy HERT – samą bądź w połączeniu z inną, wybraną mąką bez glutenu;
- pozostałe sypkie: kakao, soda oczyszczona, przyprawa do piernika, cukier lub słodzik.
Proporcje dobierz w stosunku do ilości mąki oraz tego, ile ciastek chcesz otrzymać. Warto tu eksperymentować z proporcjami i bazować na już znanych przepisach na tego typu ciasteczka.
Samo wykonanie jest bardzo proste:
- W garnku podgrzej miód z masłem lub olejem, mieszając do rozpuszczenia. Dodaj przyprawę piernikową i kakao.
- Jeżeli dodajesz jajko, zrób to po wystudzeniu tych składników.
- W osobnym garnuszku lub misce zmieszaj wszystkie pozostałe suche składniki. Gdy płynna masa jest już ostudzona, wlej ją do nich.
- Wymieszaj całość, a następnie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Gdyby podczas mieszania ciasto było zbyt suche, możesz dodać nieco jogurtu naturalnego albo roślinnego mleka.
- Po rozwałkowaniu na kilka mm wycinaj wybranym kształtem foremek ciasteczka.
- Umieść pierniczki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w 180℃ przez 8-10 minut.
Przepis można modyfikować, dodając inne składniki takie jak wiórki kokosowe, zmielone orzechy bądź migdały, kawę inkę i cukier waniliowy.
Gotowe pierniczki nadają się do jedzenia od razu. Możesz je na koniec udekorować lukrem, kolorowym pisakiem czy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze (0)
Nowy komentarz