Są jednym z przysmaków, uwielbianych przez dorosłych i dzieci. Pierogi – w wersji wytrawnej, na słodko, z dodatkami lub bez… A co z nietolerancją glutenu? Czy wówczas trzeba zrezygnować z wielu frykasów, w tym pierogów? Nie! W tym artykule podpowiemy, jak zrobić pierogi bezglutenowe. Sprawdź!
Ciasto – klucz do sukcesu
Pierogowe ciasto musi mieć taką konsystencję, aby łatwo móc sklejać brzegi poszczególnych pierożków. Najważniejsze jest więc dobranie odpowiednich proporcji składników, w szczególności mąki i wody.
No właśnie – mąka. Co zrobić, gdy konieczne jest wykluczenie glutenu z diety? Przecież mąka pszenna odpada. Aby zrobić pierożki bezglutenowe, możesz więc użyć mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej lub ich mieszanki.
Pierożki bezglutenowe: składniki
Do przygotowania ciasta pierogowego bez glutenu potrzebne są następujące składniki:
- ok. 300 do 350 g mąki, np. mąki ryżowej bezglutenowej marki Bezglutenowy HERT (z dodatkiem mąki ziemniaczanej czy skrobi tapiokowej),
- 250 do 300 ml ciepłej wody,
- jedno lub dwa jajka (gdy chcesz jedno, dodaj nieco więcej wody),
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek/oleju roślinnego,
- sól do smaku.
A farsz? Bezglutenowe pierogi z mięsem, szpinakiem czy serem są pyszne. Na święta sprawdzi się farsz z kapusty i grzybów. A może wolisz wersję na słodko – z truskawkami, brzoskwiniami albo borówkami? Ty decydujesz!
Jak zrobić pierogi bezglutenowe?
Ciasto wyrabia się bardzo podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów. Zatem:
- W misce połącz wybrane mąki, olej, jajka i sól.
- Zamieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
- Dodawaj małymi porcjami ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto (łyżką lub mikserem). Pod koniec wyrabiaj je rękami. Na końcu powinno mieć gładką konsystencję i być plastyczne.
- Czujesz, że ciasto jest za suche albo się kruszy? Dolej odrobinę wody. W przypadku zbyt kleistego ciasta dodaj nieco mąki ziemniaczanej.
- Odstaw ciasto na kilkanaście minut i nakryj (np. serwetką) lub owiń folią spożywczą, by nie przeschło. W międzyczasie przygotuj farsz.
- Oddzielaj niewielkie porcje ciasta. Każdą z nich rozwałkuj na posypanej mąką ryżową bądź skrobią stolnicy. Rozwałkowane ciasto również podsyp mąką.
- Wycinaj za pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki kółka.
- Na każde kółko połóż odpowiednią ilość farszu.
- Składaj kółka z farszem na pół, zaklejając palcami brzegi ciasta.
- Gotuj bezglutenowe pierożki, wrzucając na osolony wrzątek. Czas gotowania to zwykle kilka minut. Najlepiej poczekać do wypłynięcia pierogów na powierzchnię, a następnie gotować jeszcze ok. minutę.
- Na koniec przepłucz chłodną wodą – unikniesz posklejania pierogów.
Z podanych proporcji składników otrzymasz 30-35 sztuk pierożków. Czas przygotowywania to około 45 min. Smacznego!
Komentarze (0)
Nowy komentarz