Jak zrobić pierogi bezglutenowe?

Są jednym z przysmaków, uwielbianych przez dorosłych i dzieci. Pierogi – w wersji wytrawnej, na słodko, z dodatkami lub bez… A co z nietolerancją glutenu? Czy wówczas trzeba zrezygnować z wielu frykasów, w tym pierogów? Nie! W tym artykule podpowiemy, jak zrobić pierogi bezglutenowe. Sprawdź!

Ciasto – klucz do sukcesu

Pierogowe ciasto musi mieć taką konsystencję, aby łatwo móc sklejać brzegi poszczególnych pierożków. Najważniejsze jest więc dobranie odpowiednich proporcji składników, w szczególności mąki i wody.

No właśnie – mąka. Co zrobić, gdy konieczne jest wykluczenie glutenu z diety? Przecież mąka pszenna odpada. Aby zrobić pierożki bezglutenowe, możesz więc użyć mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej lub ich mieszanki.

Pierożki bezglutenowe: składniki

Do przygotowania ciasta pierogowego bez glutenu potrzebne są następujące składniki:

  • ok. 300 do 350 g mąki, np. mąki ryżowej bezglutenowej marki Bezglutenowy HERT (z dodatkiem mąki ziemniaczanej czy skrobi tapiokowej),
  • 250 do 300 ml ciepłej wody,
  • jedno lub dwa jajka (gdy chcesz jedno, dodaj nieco więcej wody),
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek/oleju roślinnego,
  • sól do smaku.

A farsz? Bezglutenowe pierogi z mięsem, szpinakiem czy serem są pyszne. Na święta sprawdzi się farsz z kapusty i grzybów. A może wolisz wersję na słodko – z truskawkami, brzoskwiniami albo borówkami? Ty decydujesz!

Jak zrobić pierogi bezglutenowe?

Ciasto wyrabia się bardzo podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów. Zatem:

  1. W misce połącz wybrane mąki, olej, jajka i sól.
  2. Zamieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  3. Dodawaj małymi porcjami ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto (łyżką lub mikserem). Pod koniec wyrabiaj je rękami. Na końcu powinno mieć gładką konsystencję i być plastyczne.
  4. Czujesz, że ciasto jest za suche albo się kruszy? Dolej odrobinę wody. W przypadku zbyt kleistego ciasta dodaj nieco mąki ziemniaczanej.
  5. Odstaw ciasto na kilkanaście minut i nakryj (np. serwetką) lub owiń folią spożywczą, by nie przeschło. W międzyczasie przygotuj farsz.
  6. Oddzielaj niewielkie porcje ciasta. Każdą z nich rozwałkuj na posypanej mąką ryżową bądź skrobią stolnicy. Rozwałkowane ciasto również podsyp mąką.
  7. Wycinaj za pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki kółka.
  8. Na każde kółko połóż odpowiednią ilość farszu.
  9. Składaj kółka z farszem na pół, zaklejając palcami brzegi ciasta.
  10. Gotuj bezglutenowe pierożki, wrzucając na osolony wrzątek. Czas gotowania to zwykle kilka minut. Najlepiej poczekać do wypłynięcia pierogów na powierzchnię, a następnie gotować jeszcze ok. minutę.
  11. Na koniec przepłucz chłodną wodą – unikniesz posklejania pierogów.

Z podanych proporcji składników otrzymasz 30-35 sztuk pierożków. Czas przygotowywania to około 45 min. Smacznego!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do listy życzeń