
Nie trzeba być cukiernikiem, żeby przygotować naprawdę wilgotne ciasto czekoladowe bez glutenu, które znika z talerza szybciej, niż zdąży ostygnąć. To przepis, który pokochają zarówno osoby z celiakią, jak i wszyscy miłośnicy czekolady - niezależnie od diety. Bez zbędnych kombinacji, bez drogich składników, bezglutenowe i... naprawdę pyszne.
Poniżej znajdziesz prosty przepis krok po kroku na szybkie ciasto bezglutenowe, które świetnie sprawdza się na każdą okazję.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- 150 g masła (może być bez laktozy)
- 100 g cukru trzcinowego (lub ksylitolu)
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 30 g kakao (bezglutenowego)
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Opcjonalnie:
- garść orzechów włoskich lub pekan do środka
- cukier puder, mleczna, rozpuszczona czekolada do dekoracji
Koniecznie sprawdź czy wszystkie produkty są certyfikowane symbolem przekreślonego kłosa - to gwarancja, że są w pełni bezpieczne dla Ciebie i Twojej rodziny. Niektóre produkty, w tym np. proszek do pieczenia, lub kakao może być zanieczyszczone w śladowych ilości.
Jak przygotować to proste ciasto bezglutenowe?
- Rozpuść czekoladę z masłem.
Pokrój czekoladę i masło na kawałki, wrzuć do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij jajka z cukrem.
W misie miksera ubij jajka z cukrem przez około 4-5 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
Powoli wlej przestudzoną czekoladę z masłem do ubitych jajek, mieszając delikatnie szpatułką.
- Wsyp suche składniki.
Dodaj mielone migdały, kakao, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Jeśli chcesz, teraz dodaj posiekane orzechy.
- Przełóż do formy.
Formę (najlepiej o średnicy ok. 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj wierzch.
- Pieczenie.
Piecz w nagrzanym piekarniku w 175°C przez 25-30 minut. Środek ma pozostać lekko wilgotny – nie przesuszaj.
- Studzenie i dekoracja.
Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia. Udekoruj wedle uznania – możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub ozdobić owocami.
Po upieczeniu wystudź w formie. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem lub podać z polewą z rozpuszczonej czekolady mlecznej.
Domowe albo gotowe! Wybierz to, co najlepsze dla Ciebie
To wilgotne ciasto czekoladowe bez glutenu to świetna propozycja na szybki deser, który możesz przygotować bez stresu i bez długiej listy składników. Pachnie czekoladą, jest miękkie w środku, a przy tym bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.
Jeśli jednak nie masz czasu piec albo po prostu masz ochotę na coś gotowego i sprawdzonego - sięgnij po nasze bezglutenowe brownie.. Gotowe do podania, o intensywnie czekoladowym smaku i przyjemnie miękkiej konsystencji. Wystarczy ozdobić i można podawać gościom!
Znajdziesz je tutaj: Czekoladowe ciasto brownie.
Komentarze (0)
Nowy komentarz