443 0

Wielkanoc

Magdalena Fuhrmann Aktualności Thursday, April 18, 2019

Koszyczek wielkanocny


Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają VIII wieku.

Początkowo święcono tylko pieczonego baranka w postaci chlebowej figurki, z czasem zaczęto dodawać kolejne pokarmy…

W dzisiejszych czasach obrzęd ten odbywa się w Wielką Sobotę, kiedy to przed południem zanosi się pokarmy do poświęcenia.

W wielkanocnym koszyczku nie powinno zabraknąć jajka (symbolu życia i płodności ), baranka (symbolu Chrystusa ), kiełbasy (symbolu dostatku), chleba (symbol pokarmu człowieka), soli, która chroni przed zepsuciem i chrzanu (symbolu przypominającego mękę pańską) oraz oczywiście babki /babeczki wielkanocnej ( symbolu dostatku).

 

 

 

Babka wielkanocna - symbolem świąt wielkanocnych.

Tradycja wypieku baby wielkanocnej sięga XVII w., z czasem jej popularność rosła i rozpowszechniła się na całą Europę.

Babka jest nie tylko symbolem dostatku, ale i umiejętności, nie bez powodu bowiem tradycja głosi, że nieudana babka to kompromitacja dla pani domu, oraz dowód na brak zdolności kulinarnych. Prawdopodobnie podczas pieczenia baby wielkanocnej, mężczyźni byli przeganiani z domu, aby baba mogła wyrosnąć w spokoju. Uważano, że jeśli w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop baba opadnie.smiley-smile.gif

Niegdyś baby wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym, obchodzono się z nimi bardzo delikatnie, jak z malutkim dzieckiem. Gospodyni gorącą jeszcze babę kładła na poduszce i kołysała do momentu, aż babka całkowicie nie ostygła.

Niestety w gonitwie codziennych obowiązków nie każda pani domu jest w stanie pozwolić sobie na tego typu zabiegi

Brak czasu, przedświąteczny rozgardiasz sprawia, że konieczna jest pomoc, dlatego w naszej ofercie macie Państwo już gotową, wypieczoną, świeża babkę bezglutenową, może nie studzona kołysaniem, ale wypiekaną z pasją i sercem.smiley-wink.gif

Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, dodatkowo aby stanowiła piękną ozdobę, przedstawiamy trzy pomysły na kolorowe polewy:

 

Polewa lukrowa ( malinowa – różowa)

 

  • 3 czubate łyżki cukru pudru (cukier przesiany dwukrotnie)
  • 2 łyżki soku malinowego lekko podgrzanego
  • odrobina soku z cytryny

Wszystkie składniki łączymy i mieszamy w miseczce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na tej podstawie możemy zrobić każdy inny smak np. pomarańczowy (wystarczy zamiast 2 łyżek soku malinowego dodać sok z pomarańczy i jeśli ktoś lubi skórkę z pomarańczy lub cytryny).

 

Polewa czekoladowa

 

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • odrobina mleka

Masło roztapiamy w rondelku. Do płynnego masła (margaryny) dodajemy kakao, przesiany cukier puder i mieszamy trzepaczką ( nie gotujemy), gdy polewa jest gęsta dodajemy odrobinę mleka.

Można posypać po wierzchu migdałami albo tak jak my posiekanymi orzechami laskowymi.

 

Polewa z białej czekolady

 

  • 50g białej czekolady
  • 10ml śmietanki 30%
  • odrobina naturalnego barwnika spożywczego

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy śmietankę - mieszamy, następnie dodajemy barwnik i wszystko razem jeszcze raz mieszamy.

 

Taka przyozdobione babki na pewno będą pięknie prezentować się na wielkanocnym stole.


 

 

Komentarze

Zostaw komentarz