Koszyczek wielkanocny
Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają VIII wieku.
Początkowo święcono tylko pieczonego baranka w postaci chlebowej figurki, z czasem zaczęto dodawać kolejne pokarmy…
W dzisiejszych czasach obrzęd ten odbywa się w Wielką Sobotę, kiedy to przed południem zanosi się pokarmy do poświęcenia.
W wielkanocnym koszyczku nie powinno zabraknąć jajka (symbolu życia i płodności ), baranka (symbolu Chrystusa ), kiełbasy (symbolu dostatku), chleb bez glutenu (symbol pokarmu człowieka), soli, która chroni przed zepsuciem i chrzanu (symbolu przypominającego mękę pańską) oraz oczywiście babki /babeczki wielkanocnej ( symbolu dostatku).
Babka wielkanocna - symbolem świąt wielkanocnych.
Tradycja wypieku baby wielkanocnej sięga XVII w., z czasem jej popularność rosła i rozpowszechniła się na całą Europę.
Babka jest nie tylko symbolem dostatku, ale i umiejętności, nie bez powodu bowiem tradycja głosi, że nieudana babka to kompromitacja dla pani domu, oraz dowód na brak zdolności kulinarnych. Prawdopodobnie podczas pieczenia baby wielkanocnej, mężczyźni byli przeganiani z domu, aby baba mogła wyrosnąć w spokoju. Uważano, że jeśli w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop baba opadnie.
Niegdyś baby wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym, obchodzono się z nimi bardzo delikatnie, jak z malutkim dzieckiem. Gospodyni gorącą jeszcze babę kładła na poduszce i kołysała do momentu, aż babka całkowicie nie ostygła.
Niestety w gonitwie codziennych obowiązków nie każda pani domu jest w stanie pozwolić sobie na tego typu zabiegi
Brak czasu, przedświąteczny rozgardiasz sprawia, że konieczna jest pomoc, dlatego w naszej ofercie macie Państwo już gotową, wypieczoną, świeża babkę bezglutenową, może nie studzona kołysaniem, ale wypiekaną z pasją i sercem.
Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, dodatkowo aby stanowiła piękną ozdobę, przedstawiamy trzy pomysły na kolorowe polewy:
Polewa lukrowa ( malinowa – różowa)
- Na tej podstawie możemy
- 3 czubate łyżki cukru pudru (cukier przesiany dwukrotnie)
- 2 łyżki soku malinowego lekko podgrzanego
- odrobina soku z cytryny
Wszystkie składniki łączymy i mieszamy w miseczce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na tej podstawie możemy zrobić każdy inny smak np. pomarańczowy (wystarczy zamiast 2 łyżek soku malinowego dodać sok z pomarańczy i jeśli ktoś lubi skórkę z pomarańczy lub cytryny).
Polewa czekoladowa
- 100g masła lub margaryny
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- odrobina mleka
Masło roztapiamy w rondelku. Do płynnego masła (margaryny) dodajemy kakao, przesiany cukier puder i mieszamy trzepaczką ( nie gotujemy), gdy polewa jest gęsta dodajemy odrobinę mleka.
Można posypać po wierzchu migdałami albo tak jak my posiekanymi orzechami laskowymi.
Polewa z białej czekolady
- 50g białej czekolady
- 10ml śmietanki 30%
- odrobina naturalnego barwnika spożywczego
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy śmietankę - mieszamy, następnie dodajemy barwnik i wszystko razem jeszcze raz mieszamy.
Taka przyozdobione babki na pewno będą pięknie prezentować się na wielkanocnym stole.
Komentarze (0)
Nowy komentarz