Jak przygotować bezglutenowe płatki owsiane?

Właściwości:

- bogactwo wartości odżywczych,

- źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku,

- doskonałe źródło błonnika pokarmowego w tym beta-glukanów,

- źródło witamin z grupy B i E.

 

Spożywanie płatków owsianych  staje się coraz bardziej popularne i to bardzo dobrze, to wspaniały produkt, który powinien zadomowić się w naszych jadłospisach na długo.

Płatki zawierają  bardzo dużą ilość błonnika,  ok. 14% z czego 8%- należy do frakcji rozpuszczalnej, a 6% do nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny wspomaga prace jelit, likwiduje zaparcia, ale może drażnić jelita jeśli jest go za dużo, w płatkach mamy idealną proporcję  błonnika rozpuszczalnego  do nierozpuszczalnego. Rozpuszczalna frakcja błonnika w postaci β-glukanów potrafi chronić śluzówkę jelit przed toksynami, wspomaga również wchłanianie składników odżywczych, β- glukany wykazują  również właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

Należy nie zapominać, że przy spożywaniu produktów, które zawierają w swoim składzie duże ilości błonnika trzeba pić  dużo  wody dzięki niej błonnik zadziała jak ,,miotełka’’ w naszych jelitach, wspaniale je oczyści pozbywając się wszelkich złogów .

 

Owies to źródło witamin z grupy B (B1,B5) i E.  Tiamina (wit. B1) jest szczególnie ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

 

Regularne spożywanie płatków znacząco zmniejsza ilość wchłanianego cholesterolu do krwi.

 

Jak spożywać płatki owsiane?

Właściwie jak kto lubi. Można je jeść same na surowo, są naprawdę bardzo smaczne. Płatki dzięki swoim właściwością wodochłonnym, można  dodać jako zagęstnik  np. do kotletów mielonych, również jako paniera oczywiście z dodatkiem ulubionych przypraw. Bez problemu wypieczemy z ich udziałem pyszne ciasteczka, chleb bez glutenu i bułki. W ostatnim czasie bardzo popularne stały się  owsianki idealne na pierwsze bądź drugie śniadanie . Owsiankę możemy przygotować na bazie wody, mleka krowiego lub napoju roślinnego, możemy dodać do niej wszystko, co lubimy  świeże lub suszone owoce, bakalie, gorzką czekoladę, nasiona chia, wiórki kokosowe itp. W ostatnim czasie popularne stały się również owsianki pieczone.

Poniżej prosty przepis na owsiankę gotowaną i pieczoną:

OWSIANKA GOTOWANA Z CHIA (1 porcja)

- 150 ml mleka lub napoju roślinnego (np. owsiany, kokosowy lub migdałowy),

- 5 g syropu klonowego lub miodu

- 25g płatków owsianych ( bezglutenowe z Piekarni HERT)

- 5 g nasion chia

- ½ łyżki ekstraktu waniliowego naturalnego

Sposób przygotowania:

1.      Do garnka wlać mleko, syrop klonowy, dodać płatki owsiane, nasiona chia i ekstrakt waniliowy pomieszać i zagotować , następnie zmniejszyć ogień i gotować ok.12-15 minut od czasu do czasu mieszając. Na początku owsianka będzie rzadsza, ale po czasie zgęstnieje.

2.      Owsiankę przełożyć do miski i podawać z ulubionymi dodatkami, polecamy dodać do ciepłej owsianki pokruszona gorzką czekoladę , trochę wiórek kokosowych i świeże owoce, idealnie sprawdzą się również owoce  mrożone jak maliny, jagody, porzeczki itd.

 

OWSIANKA PIECZONA ( 1 porcja)

- banan,

- 4 łyżki płatków owsianych (bezglutenowe Piekarnia HERT)

- 4 łyżki mleka lub napoju roślinnego  (naszego ulubionego),

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

- ½ łyżeczki kakao,

- kostka gorzkiej czekolady,

- kilka jagód, borówek lub innych owoców

- jeśli ktoś lubi słodszą można dodać łyżkę słodzika lub miodu

 

Sposób przygotowania:

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko, płatki, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do kokilki, a do środka wkładamy kostkę czekolady i borówki.

Pieczemy ok. 12-15 min w 190°C.

Życzymy smacznego !!! 

W ofercie naszych sklepów, czy to w sprzedaży stacjonarnej, czy internetowej znajdziecie Państwo bezglutenowe płatki owsiane górskie, serdecznie zapraszamy do zakupów.

Oferowane przez nas płatki to produkt pierwszej jakości są duże, grube, dobrze chłoną  wodę , można je mielić wykorzystując jako mąkę do wypieków. Najważniejsze jest to, że pochodzą z wiadomego źródła, a każda partia jest skrupulatnie badana na zawartość glutenu, jest to szczególnie ważne, ponieważ owies jest bardzo zanieczyszczony zwłaszcza na terenie Polski.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do listy życzeń