Właściwości:
- źródło witamin z grupy E, fitosteroli, kwasu linolowego,
- obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi,
-zapobiega miażdżycy, chroni przed rakiem prostaty,
- opóźni procesy starzenia,
- zawarty w nich błonnik reguluje pracę układu pokarmowego
Słonecznik drogocenne ziarno będące skarbnicą witamin z grupy E, witamina ta jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych, nie tylko poprawia jakość plemników u mężczyzn, ale również w trakcie ciąży odpowiedzialna jest za prawidłowy rozwój płodu.
Wit. E to witamina młodości, która spowalnia procesy starzenia się skóry.
Ziarna słonecznika to produkty o najwyższej zawartości fitosteroli ( 322mg/100g), to substancje które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, zapobiegają tym samym rozwojowi miażdżycy.
Należy też wspomnieć o zawartym w słoneczniku kwasie linolowym, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe zmniejsza zachorowanie na raka, oraz minimalizuje ryzyko przerzutów w nowotworach płuc, czerniaka oraz jelita grubego.
Połowa masy ziarna to tłuszcze, dlatego ziarna są dość kaloryczne, choć stosowanie ich jako dodatku do potraw na pewno nie zaszkodzi figurze, a dostarczy nam wielu cennych wartości odżywczych.
Fitosterole zawarte w ziarnach słonecznika mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, pod warunkiem, że są spożywane w odpowiednich ilościach nie więcej, niż 3g dziennie, dlatego ważny jest umiar i odpowiednio zbilansowane posiłki.
Komentarze (0)
Nowy komentarz