
Domowe placki to pomysł na błyskawiczne śniadanie lub kolację, które ucieszy całą rodzinę. Jeśli unikasz glutenu, wcale nie musisz rezygnować z prostych i smacznych przepisów. Placki bezglutenowe są puszyste, delikatne i możesz je przygotować z podstawowych składników, które zwykle masz w kuchni. Wersja bez glutenu jest bezpieczna, a smakuje wszystkim - nawet niejadkom. To świetna propozycja na śniadanie i kolację, sprawdzi się również jako przekąska do pracy czy szkoły.
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej Hert
- 50 g mąki ziemniaczanej Hert
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła klarowanego
Przygotowanie krok po kroku
- Połącz składniki suche.
Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dobrze wymieszaj ją w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. - Dodaj składniki mokre.
Wbij jajko, wlej mleko oraz olej. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż uzyskasz gładkie, dość gęste ciasto. - Rozgrzej patelnię.
Najlepiej użyj patelni z powłoką nieprzywierającą. Możesz delikatnie posmarować ją olejem. - Smaż placuszki.
Nakładaj porcje ciasta łyżką, rozsmaruj, formując małe okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złote i puszyste. - Podawaj od razu.
Świetnie smakują z owocami, jogurtem, syropem klonowym albo jako baza do wytrawnych dodatków, np. ziołowego twarożku.
Placki na słodko - jak zmodyfikować?
Jeśli masz ochotę na słodką wersję, do ciasta możesz dodać odrobinę cynamonu, wanilii lub skórki z cytryny. Po usmażeniu placki najlepiej podać z jogurtem, świeżymi owocami, konfiturą lub syropem klonowym. Możesz także posypać je cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą, dzięki czemu staną się pysznym deserem na ciepło.
Wytrawne placki - z czym podawać?
Nie przepadasz za słodyczami na szybki obiad lub kolację. Wystarczy zrezygnować z cukru w cieście i dodać do niego odrobinę pieprzu, ulubionych ziół czy startego sera. Takie placki można podać z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, z jajkiem sadzonym i awokado albo z twarożkiem ziołowym i świeżymi warzywami.
Placuszki smakują również świetnie z sosem tzatziki. Wystarczy zetrzeć na drobnych oczkach ogórka posolić i odstawić na kilka minut, następnie odlać z nich wodę, dodać pieprz, sok z cytryny, jogurt grecki i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą z oliwek. Tak przygotowany sos świetnie sprawdza się w upalne dni do sałatek i wytrawnych wypieków.
Pyszna chwila dla każdego
Ciepłe, pachnące placki bezglutenowe sprawdzą się zawsze, gdy chcesz przygotować coś prostego, szybkiego i wszechstronnego. Miękkie, elastyczne i na wiele sposobów, są świetne gdy w domu każdy ma trochę inny gust - każdy może dostosować swoje wedle uznania. Zrób je raz, a staną się stałym punktem w Twoim domowym menu!
Bezglutenowe wypieki nie muszą być skomplikowane, wystarczy mieć pod ręką odpowiednie składniki. Sprawdź naszą ofertę bezglutenowych mąk i ziaren, które dają nieograniczone możliwości w kuchni - nawet na diecie bezglutenowej.
Komentarze (0)
Nowy komentarz