Jak przygotować szybkie bezglutenowe placuszki?

Domowe placki to pomysł na błyskawiczne śniadanie lub kolację, które ucieszy całą rodzinę. Jeśli unikasz glutenu, wcale nie musisz rezygnować z prostych i smacznych przepisów. Placki bezglutenowe są puszyste, delikatne i możesz je przygotować z podstawowych składników, które zwykle masz w kuchni. Wersja bez glutenu jest bezpieczna, a smakuje wszystkim - nawet niejadkom. To świetna propozycja na śniadanie i kolację, sprawdzi się również jako przekąska do pracy czy szkoły. 

Składniki:

Przygotowanie krok po kroku

  1. Połącz składniki suche.
    Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dobrze wymieszaj ją w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

  2. Dodaj składniki mokre.
    Wbij jajko, wlej mleko oraz olej. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż uzyskasz gładkie, dość gęste ciasto.

  3. Rozgrzej patelnię.
    Najlepiej użyj patelni z powłoką nieprzywierającą. Możesz delikatnie posmarować ją olejem.

  4. Smaż placuszki.
    Nakładaj porcje ciasta łyżką, rozsmaruj, formując małe okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złote i puszyste.

  5. Podawaj od razu.
    Świetnie smakują z owocami, jogurtem, syropem klonowym albo jako baza do wytrawnych dodatków, np. ziołowego twarożku.

Placki na słodko - jak zmodyfikować?

Jeśli masz ochotę na słodką wersję, do ciasta możesz dodać odrobinę cynamonu, wanilii lub skórki z cytryny. Po usmażeniu placki najlepiej podać z jogurtem, świeżymi owocami, konfiturą lub syropem klonowym. Możesz także posypać je cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą, dzięki czemu staną się pysznym deserem na ciepło.

Wytrawne placki - z czym podawać?

Nie przepadasz za słodyczami na szybki obiad lub kolację. Wystarczy zrezygnować z cukru w cieście i dodać do niego odrobinę pieprzu, ulubionych ziół czy startego sera. Takie placki można podać z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, z jajkiem sadzonym i awokado albo z twarożkiem ziołowym i świeżymi warzywami. 

Placuszki smakują również świetnie z sosem tzatziki. Wystarczy zetrzeć na drobnych oczkach ogórka posolić i odstawić na kilka minut, następnie odlać z nich wodę, dodać pieprz, sok z cytryny, jogurt grecki i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą z oliwek. Tak przygotowany sos świetnie sprawdza się w upalne dni do sałatek i wytrawnych wypieków.

Pyszna chwila dla każdego

Ciepłe, pachnące placki bezglutenowe sprawdzą się zawsze, gdy chcesz przygotować coś prostego, szybkiego i wszechstronnego. Miękkie, elastyczne i na wiele sposobów, są świetne gdy w domu każdy ma trochę inny gust - każdy może dostosować swoje wedle uznania. Zrób je raz, a staną się stałym punktem w Twoim domowym menu!

Bezglutenowe wypieki nie muszą być skomplikowane, wystarczy mieć pod ręką odpowiednie składniki. Sprawdź naszą ofertę bezglutenowych mąk i ziaren, które dają nieograniczone możliwości w kuchni - nawet na diecie bezglutenowej. 

Sprawdź nasze produkty:

Bezglutenowa skrobia... Bezglutenowa skrobia... 2
  • Nowy
Dostępny
Mąki i ziarna bezglutenowe

Bezglutenowa skrobia ziemniaczana

BZG_SKROBIA_ZIEMN
6,59 zł
Bezglutenowa skrobia ziemniaczana. Skrobia ziemniaczana jest uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. To biały, sypki, matowy proszek, bezwonny i bezsmakowy!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do listy życzeń