
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to prosty sezonowy wypiek, który w wersji bezglutenowej smakuje równie dobrze, jak ten tradycyjny. Ma wilgotną, delikatną strukturę, lekko kwaskowy smak i tę zaletę, że dobrze komponuje z popołudniową kawą. To ciasto, które zachwyca prostotą przygotowania i naturalnymi składnikami, bez zbędnych dodatków, za to z pełnym smakiem lata.
Składniki:
Suche składniki:
- 200 g mąki ryżowej Hert
- 50 g mąki ziemniaczanej Hert
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 300 g rabarbaru (ważone po obraniu)
- 1 łyżka mąki ryżowej (do oprószenia rabarbaru)
- 1–2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
Przygotowanie krok po kroku
- Przygotuj rabarbar
Obierz owoce z włókien i pokrój na kawałki o długości około 1-1,5 cm. Oprósz je mąką ryżową i odstaw na czas przygotowania ciasta. - Rozgrzej piekarnik
Nastaw piekarnik na 175°C (góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj formę do pieczenia - tortownicę (23–24 cm) lub formę prostokątną (ok. 20×30 cm). Dno wyłóż papierem do pieczenia, boki możesz lekko natłuścić i oprószyć mąką bezglutenową. - Połącz suche składniki
W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. - Ubij jajka z cukrem
W mikserze ubij jajka z cukrem do otrzymania puszystej, jednolitej masy (około 4-5 minut) - Dodaj pozostałe mokre składniki
Do ubitych jajek wlej olej, dodaj jogurt oraz ekstrakt z wanilii. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. - Połącz masy
Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Masa będzie dość gęsta - to normalne. - Przełóż do formy
Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Następnie rozłóż oprószony mąką rabarbar równomiernie na wierzchu. Posyp cukrem trzcinowym - stworzy na wierzchu delikatnie karmelizowaną skorupkę. - Pieczenie
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Pod koniec sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe. - Studzenie
Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia w formie.
Co możesz zmienić lub dodać?
Ciasto owocowe poza świetnym smakiem ma też inne plusy - pozostawia szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Jeśli unikasz laktozy zamień jogurt naturalny na kokosowy lub migdałowy, ciasto wyjdzie równie smaczne również z roślinnym jogurtem. Rabarbar możesz dowolnie łączyć z truskawkami, malinami lub jabłkami, a jeśli lubisz mniej słodkie wypieki wystarczy zmniejszyć ilość cukru w cieście do 120 g.
Ciasto bezglutenowe z rabarbarem, do którego chce się wracać
Proste składniki i szybkie przygotowanie. A efekt? Naprawdę satysfakcjonujący. Ciasto długo zachowuje świeżość, świetnie smakuje na ciepło i na zimno, a jego smak zadowoli każdego miłośnika letnich słodkości.
Nie masz czasu piec ciasta z owocami, ale masz ochotę na coś miękkiego, słodkiego i sezonowego? Sprawdź nasze drożdżówki z jagodami - jak zawsze bez glutenu, gotowe do zjedzenia od razu po otwarciu.
Komentarze (0)
Nowy komentarz