1) Dozowanie składników
2) Mieszanie
3) Formowanie kęsów
4) Wypiek
5) Krojenie i pakowanie
Chleb bez glutenu to pieczywo na zakwasie jaglanym, który sami przygotowujemy. Mąka, woda, oraz odpowiednie warunki - to proces fermentacji , w wyniku którego powstaje nasz zakwas.
W pierwszym etapie produkcji chleba, Ciastowy przygotowuje wszystkie składniki, waży je, zgodnie z ilościami zawartymi w recepturze. Następnie składniki są mieszane- mieszadło powoli łączy je formując ciasto. Ciastowy kontroluje cały proces dba o to, aby wszystkie składniki idealnie się połączyły tworząc jednolitą i gładką masę.
W kolejnym etapie ciasto trafia do maszyny, która dzieli je na porcje i nadaje im odpowiedni kształt. Tak uformowanie porcje, czyli kęsy ciasta trafiają do foremek, następnie do garowni.
Garownia to miejsce, w którym stworzone są idealne warunki wilgotności i temperatury w których ciasto dojrzewa i rośnie szczelnie wypełniając foremkę. Piecowy pilnuje czasu i obserwuje rozrost ciasta, a gdy wielkość kęsów jest już prawidłowa trafiają one do rozgrzanego pieca. Podczas wypieku w odpowiednich warunkach temperaturowych zaczyna tworzyć się skórka, chleb bez glutenu zyskuje charakterystyczne słomkowe zabarwienie, a miękisz staje się zwarty i mocny, powstaje bochenek pysznego i świeżego pieczywa. Po odpowiednim czasie piecowy wyciąga chleb bezglutenowy, a po piekarni rozchodzi się aromatyczny zapach. Gdy bochenki ostygną zostaną skrojone i zapakowane po czym trafią na nasze sklepy firmowe.
Komentarze (0)
Nowy komentarz