
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, wiesz, że nie każdy wypiek to bułka z masłem. Zwłaszcza gdy zależy Ci na cieście, które smakuje wszystkim, nie tylko tym, którzy muszą unikać glutenu. Na szczęście bezglutenowe ciasto marchewkowe potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też wilgotnością, strukturą i prostotą wykonania. Sprawdź, jak je przygotować, krok po kroku.
Składniki (forma o średnicy ok. 20 cm):
- 3 średnie marchewki (ok. 250 g po starciu)
- 3 jajka
- 120 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 150 g mąki ryżowej Hert
- 50 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- garść posiekanych orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)
Polewa:
- 150 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Jak przygotować ciasto marchewkowe bez glutenu?
1. Rozgrzej piekarnik i przygotuj formę
Ustaw piekarnik na 180°C (góra-dół). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i lekko oprósz mąką ryżową.
2. Zetrzyj marchewki
Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Nie odciskaj soku - nada ciastu wilgotność.
3. Ubij jajka z cukrem
W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta, dzięki temu ciasto będzie lekkie i sprężyste.
4. Dodaj olej i suche składniki
Zmniejsz obroty i cały czas miksując wlej cienkim strumieniem olej. Następnie wsyp wymieszane wcześniej suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
5. Dodaj marchewkę i orzechy
Do masy stopniowo dodaj startą marchewkę i posiekane orzechy delikatnie mieszając szpatułką.
6. Piecz
Przelej masę do formy i wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40–45 minut - aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
7. Zrób krem
W misce dokładnie wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, rozsmaruj krem na wierzchu.
Dlaczego ciasto marchewkowe to dobry wybór na każdą okazję?
To jeden z tych wypieków, który sprawdza się przez cały rok – nie tylko jesienią. Pasuje do kawy, na rodzinne spotkania, do lunchboxa, a nawet na świąteczny stół. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość, nie kruszy się i dobrze znosi transport. A jeśli chcesz, możesz je łatwo wzbogacić – o suszoną żurawinę, wiórki kokosowe albo odrobinę skórki pomarańczowej.
Marchewkowy klasyk w wersji gluten free? Zdecydowanie tak!
To ciasto marchewkowe bez glutenu przekonuje nawet tych, którzy na co dzień pieką tylko na mące pszennej. Jest puszyste, wilgotne i lekko korzenne. Jeśli masz w domu osobę z nietolerancją glutenu, albo sam/a wykluczasz go z diety, ten przepis zdecydowanie warto mieć pod ręką.
Jeśli nie masz czasu na pieczenie, lub po prostu szukasz czegoś słodkiego i korzennego na szybko sprawdź naszą piernikową babkę, która łączy rozgrzewające przyprawy z satysfakcjonującą słodyczą polewy.
Komentarze (0)
Nowy komentarz