
Bułka tarta w diecie bezglutenowej
Osoby na diecie bezglutenowej zmuszone są do zrezygnowania z większości produktów zbożowych. To niestety znacznie więcej niż wykluczenie chleba, bułek i ciast. Także bułka tarta, tak użyteczna w kuchni, zawiera gluten. Stosuje się ją często do panierek i zasmażek.
Czym zastąpić bułkę tartą w diecie bezglutenowe
Szukając innych opcji, trzeba się przyjrzeć zastosowaniom i właściwościom tego produktu. Zasadniczo pełni on trzy funkcje:
- domieszka do potraw z mielonego mięsa i warzyw – kotletów, pulpetów, a także do niektórych ciast;
- dodatek w postaci posypki lub pasty do dań obiadowych – sałatek, gotowanych warzyw, ryb, klusek, grzybów;
- podstawa panierek.
Bułka tarta dobrze chłonie zarówno wodę, jak i oleje. Zmienia przy tym formę z sypkiej na kleistą. Dlatego nadaje spoistą konsystencję wyrabianym masom, a także robi się z niej panierki. Z drugiej strony jej cząstki są większe niż drobinki mąki. Niewielkie ziarenka są wyczuwalne w dotyku, co dodaje potrawom lekkiej chrupkości.
W jaki sposób zastąpić bułkę tartą w sznyclach i pulpecikach z dyni czy cukinii? Przede wszystkim za pomocą roztrzepanych jajek oraz mąki – oczywiście bezglutenowej, np. ryżowej lub jaglanej. Dobrze sprawdza się także skrobia ziemniaczana lub kukurydziana. Można dosypać ją bezpośrednio do wyrabianej masy lub uprzednio podgotować z wodą, podobnie jak kisiel.
Chrupiące panierki i posypki z orzechów i ziaren
Poszukując bezglutenowej panierki, warto skorzystać z wypróbowanych pomysłów. Na przykład niektóre fast foody panierują kurczaki sporą ilością zmielonych płatków kukurydzianych. W kuchni azjatyckiej używa się dodatku drobnych wiórków kokosowych i sezamu. Odpowiednią konsystencję zasmażki i panierki można otrzymać za pomocą zmieszania właściwych proporcji mąki ryżowej i otrębów owsianych. Ważne, aby te ostatnie były wyraźnie oznaczone jako bezglutenowe, gdyż zwykły owies często jest zanieczyszczony pszenicą.
Jako dodatek do potraw można też stosować inne rodzaje chrupkich posypek, mniej podobnych do bułki tartej. W sałatkach widujemy ziarna słonecznika, dyni i sezamu. Ciekawą alternatywą są drobno siekane lub mielone orzechy włoskie albo migdały.
Prawdziwa bułka tarta bez glutenu jako najlepszy zamiennik
Dzięki rozwojowi bezglutenowego piekarnictwa nie trzeba osobiście przeprowadzać kuchennych eksperymentów w poszukiwaniu najlepszego zastępnika bułki tartej. Bezglutenowy Hert ma wypracowane przepisy na chleby i bułki, przygotowywane na bazie mieszanek skrobi, mąki i błonnika. Składniki te pochodzą z ziemniaków, kukurydzy, ryżu, prosa, jabłek oraz pszenicy pozbawionej glutenu. Niektóre z wyrobów mielimy i sprzedajemy jako bułkę tartą.
Nasze produkty posiadają licencje od Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Oznaczamy je więc zielonym symbolem przekreślonego kłosa. Wszystkie są okresowo sprawdzane, aby potwierdzić wymagany poziom glutenu poniżej 20 ppm (czyli 20 miligramów na kilogram).
Dzięki temu każdy może przygotować ważne w polskiej kuchni dania, takie jak:
- panierowane kotlety schabowe i filety rybne;
- kluski leniwe, śląskie lub kopytka z podsmażoną bułką tartą;
- gotowane kalafiory, brokuły i fasolkę szparagową w zasmażce;
- sznycle oraz pulpety, sklejone i zagęszczone bułką.
Jeśli więc chcesz gotować dla siebie i Twojej rodziny mimo ograniczeń dietetycznych, nie musisz się zastanawiać, czym zastąpić bułkę tartą. Gotowy produkt bez glutenu jest świetnym rozwiązaniem o dobrze znanym smaku i charakterystycznej, lekko chrupkiej konsystencji. Smacznego!
Komentarze (0)
Nowy komentarz