Ile kalorii ma chleb bezglutenowy?

Przejście na dietę bezglutenową wiąże się z wieloma zmianami. Przy okazji wyrabiania sobie nowych nawyków można przyjrzeć się swojej diecie. Często pojawia się przy tym pytanie o liczbę kalorii w poszczególnych produktach. Jak ma się sprawa z bezglutenowym pieczywem?

Kaloryczność pieczywa – od czego zależy?

Przepisy wymagają informowania konsumentów o składzie, wartościach odżywczych i kaloryczności produktów spożywczych. Producenci dobrze znają skład z własnych przepisów. Aby obliczyć zawartości białka, cukru i tłuszczu gotowego produktu, wystarczy podsumować analogiczne wartości dla poszczególnych składników. Natomiast wartość energetyczną kalkuluje się na podstawie przeliczników.

Liczba kalorii w żywności zależy od zawartych substancji. Nawet proste posiłki zawierają ich mnóstwo. W ramach pomiarów naukowych (np. kalorymetrycznych) ustalono przeciętne ilości energii, które ludzki organizm przyswaja z cukrów, tłuszczy, białek i błonnika. Dla potrzeb konsumentów pieczywa wystarczająco dokładne jest obliczenie liczby kalorii na podstawie kilku prostych przeliczników. Wynoszą one: 9 kcal na gram tłuszczu, 4 kcal na cukru oraz białka oraz 2 kcal na błonnika. Można to sprawdzić przy okazji czytania etykiety.

Ile kalorii ma chleb bezglutenowy?

W sklepie internetowym Bezglutenowy Hert dostępnych jest kilka typów takich wypieków. W ich opisach zamieszczono tabele wartości odżywczych. Tam zaś znajdujemy następujące kaloryczności chlebów, w przeliczeniu na 100 g:

  • jasny – 244 kcal;

  • jasny z ziarnami – 231 kcal;

  • ciemny – 248 kcal;

  • tostowy – 228 kcal;

  • keto – 316 kcal.

Przejrzenie różnorodnych innych produktów wykazało, że wartości te ogólnie oscylują w granicach 220-280 kcal na 100 g. Chleb keto jest specyficzny, ponieważ zawiera szczególnie dużo tłuszczów i minimum węglowodanów. Tutaj pojawia się pytanie: jak rozpoznawać mniej lub bardziej dietetyczny chleb?

Które pieczywo jest mniej tuczące?

Głównym składnikiem przeciętnego pieczywa jest mąka, a w niej najwięcej znajdziemy skrobi. Dlatego głównym źródłem energii w chlebie, także tym bezglutenowym, są węglowodany. Ponad dwa razy obfitsze w kalorie są tłuszcze. Dlatego wyroby maślane lub z dużą ilością oleistych nasion (słonecznik, siemię lniane, dynia) będą bardziej kaloryczne. Dotyczy to zwłaszcza wypieków, w których dla uniknięcia glutenu całkiem zrezygnowano z  mąki na rzecz ziaren. W większości przypadków chleb jest też mniej kaloryczny od bułek.

Reguły nie są jednak sztywne. W składzie zwyczajnie wyglądającego chleba także bywają wysokokaloryczne dodatki, np. olej rzepakowy, cukier, syrop glukozowy. Piekarze wymyślają złożone przepisy dla naśladowania właściwości pszenicy. Dlatego listy składników w przypadku produktów bezglutenowych są dość długie. To, ile kalorii ma chleb bezglutenowy zależy więc od wielu czynników.

Dzięki piekarniom bezglutenowym osoby nadwrażliwe nie muszą rezygnować z pieczywa. Zaś liczebności kalorii w chlebach z glutenem i bezglutenowych są dość zbliżone. Kulinarne przepisy dążą bowiem do zachowania pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu bez tuczących dodatków. Ty także spróbuj bezglutenowego pieczywa – zapraszamy do zakupów w piekarni Bezglutenowy Hert!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do listy życzeń