Twój koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Witamy w świecie wypieków bezglutenowych i zapraszamy do zakupów online w najniższych cenach!
Dieta bezglutenowa, jak każda inna dieta, wymaga wyrzeczeń i poświęceń. Niektóre produkty, które są powszechnie lubiane i dostępne na każdym kroku, po prostu trzeba odłożyć na bok. Co ciekawe, nie zawsze jest to sprawa oczywista, gdyż w niektórych pokarmach gluten bywa ukryty i tylko wiedza z zewnątrz może pozwolić nam dowiedzieć się o jego występowaniu. Warto więc sięgnąć po garść praktycznych informacji, które postaramy się zamieścić w poniższym artykule.
Bogaty program „Bezglutenowych skarbów w bibliotece” w Lesznie przyciągnął na nasze niedzielne spotkanie (22 stycznia 2017 r.) około 80 mieszkańców miasta, regionu i dalszych zakątków kraju. Było smacznie, kolorowo, wesoło i bardzo wzruszająco.
Podziękowania dla firm: Balviten, Drobimex, Glutenex, Hert, Nestlé, Schär oraz Sonko. Firmie Drobimex dodatkowo dziękujemy za wszystkie gadżety.
Dziękuję za pomoc Agnieszce, Eli i jej córce Kasi, Oli i jak zawsze mojej rodzinie.
Dziękuję wszystkim, którzy pomogli na miejscu, zwłaszcza Asi i Magdzie.
Szczęśliwe miny dzieci i słowa podziękowania to dowód na to, że warto organizować takie spotkania, bo SpotWrc3dziecko widzi, że nie jest jedyną bezglutenowo jedzącą osobą na świecie. Jest to ważne szczególnie dla początkujących.
Kiedy już wiesz, że wszystkie Twoje dolegliwości miały źródło w nietolerancji lub alergii pokarmowej na gluten, zaczynają się w Twoim życiu poważne zmiany. Dotąd nie było potrzeby przyglądaniu się każdemu produktowi w sklepie, a każdy posiłek nie musiał być dokładnie analizowany. Zmiany nawyków żywieniowych nie należą do najprostszych, ale przy dobrej organizacji i konsekwencji szybko wchodzą w nawyk i zaczynają pokazywać, że są drogą do zdrowego i szczęśliwego życia.
Wyeliminowanie glutenu z diety wymuszone jest albo nietolerancją w postaci genetycznej choroby autoimmunologicznej czyli celiaki albo alergią. Dla niektórych są to bolesne zmiany, a zapach ciepłych, białych bułeczek jest niemal niemożliwy do zniesienia. Z czasem jednak osoby, które pozbyły się glutenu ze swojej diety zaczynają widzieć pozytywne korzyści wprowadzonych zmian, nie licząc oczywiście poprawy stanu zdrowia. Co takiego może nas zaskoczyć, kiedy wyeliminujemy ze swojego codziennego jadłospisu gluten?
Rozpoznanie u siebie nawet najdelikatniejszej odmiany nietolerancji glutenu lub chęć poprawienia kondycji skóry, stanu naszych jelit i ogólnego samopoczucia wymaga podjęcia zdecydowanych kroków. Oczywistym jest, że z diety będziemy musieli wyeliminować głównego sprawcę wszelkich niedogodności ze strony naszego organizmu. Dla wielu jest to dość duże wyzwanie, zwłaszcza wtedy, gdy na ich stołach królował chleb, bułki i drożdżówki. Zwłaszcza jeżeli chodzi o tak istotny element naszego poranka jak śniadanie. Jak więc możemy je przygotować unikając glutenu, a jednocześnie zapewniając sobie pożywny, smaczny i wysokoenergetyczny posiłek?