Twój koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Niemożność swobodnego jedzenia zbóż poważnie przeszkadza wielu osobom nadwrażliwym na gluten. Przede wszystkim oznacza to konieczność eliminacji z diety tradycyjnego pieczywa. Jednak dzięki piekarniom takim jak Bezglutenowy Hert możesz wciąż cieszyć się smakiem świeżych kromek czy bułek. Czym zastąpić chleb w diecie bezglutenowej? Przyjrzyjmy się temu.
Wykluczanie glutenu z jadłospisu to jedno z działań dietetycznych, coraz powszechniejszych w społeczeństwie. Dla kogo odpowiednia będzie dieta bezglutenowa? Kto powinien bezwzględnie ją wdrożyć, a dla kogo jest ona opcją? Wyjaśniamy.
Populacja osób nadwrażliwych na gluten rośnie. Składnik ten niestety często występuje w żywności, stąd liczne wątpliwości co do diety bezglutenowej. Źródłem glutenu są zboża – lecz nie wszystkie. Nietolerancja nie oznacza więc na szczęście jedzenia wyłącznie mięsa i owoców. Tutaj wyjaśniamy, które zboża są bezglutenowe.
Kasza to bardzo popularny, prosty, niedrogi i pożywny produkt spożywczy. Nie każdy jednak może spożywać dowolne kasze bez konsekwencji. Osoby nadwrażliwe na gluten również przy tych produktach powinny upewnić się, czy dany typ jest bezpieczny. Czy kasze zawierają gluten? Jeśli tak, to które? Wyjaśniamy.
Przejście na dietę bezglutenową wiąże się z wieloma zmianami. Przy okazji wyrabiania sobie nowych nawyków można przyjrzeć się swojej diecie. Często pojawia się przy tym pytanie o liczbę kalorii w poszczególnych produktach. Jak ma się sprawa z bezglutenowym pieczywem?
Przejście na dietę bezglutenową z powodów zdrowotnych znacznie poprawia jakość życia. Wymaga to jednak wprowadzenia nowych przyzwyczajeń i wiele uważności podczas zakupów spożywczych. Gdzie kupić produkty bezglutenowe? Jakie rzeczy warto mieć na uwadze, unikając glutenu? Podpowiadamy.
W ostatnich latach nietolerancja glutenu stała się zjawiskiem powszechnie znanym. Jej rozpoznanie nie należy do najprostszych, jednak istnieją pewne sygnały ostrzegawcze. Warto je znać, aby w razie potrzeby poddać się diagnostyce. Poniżej przybliżamy symptomy tej przypadłości – zobacz!
Gluten, niestety, występuje w żywności dość powszechnie. W poniższym artykule przybliżamy, co zawiera gluten, a co nie.