Pomysły na obiad bezglutenowy

Pomysły na obiad bezglutenowy

Planowanie obiadu bywa wyzwaniem — a co dopiero, gdy trzeba całkowicie wykluczyć gluten. Czy to znaczy, że trzeba jeść ciągle to samo? Absolutnie nie. Bezglutenowy obiad może być różnorodny, sycący i pełen smaku — trzeba tylko wiedzieć, na co uważać i gdzie szukać inspiracji. W tym artykule znajdziesz praktyczne podpowiedzi i konkretne pomysły na obiad bezglutenowy — dla całej rodziny, na co dzień i na weekend.
Pomysły na przekąski bezglutenowe

Pomysły na przekąski bezglutenowe

Szykuje się u Ciebie domowe przyjęcie, ale nie jadasz glutenu? A może wybierasz się w gości do kogoś, kto spożywa wyłącznie bezglutenowe jedzenie? Czas zatem pomyśleć o bezpiecznych, a jednocześnie smacznych przekąskach. Oto kilka inspiracji na proste w przygotowaniu, wytrawne i słodkie co nieco. Zapraszamy do lektury!
Deser bezglutenowy: 5 szybkich pomysłów

Deser bezglutenowy: 5 szybkich pomysłów

Bezglutenowe gotowanie kojarzy się z poważnym utrudnieniem – wykluczeniem pszenicy. Tymczasem znalezienie sposobów na zdrowe i smaczne odżywianie się na takiej diecie nie jest aż tak trudne. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na deser bezglutenowy – szybki i prosty do zrobienia. Zobacz!
Bezglutenowe pestki dyni

Bezglutenowe pestki dyni

DYNIA
SŁONECZNIK

SŁONECZNIK

SŁONECZNIK
Bezglutenowe siemię lniane

Bezglutenowe siemię lniane

Jak zacząć diete bezglutenową?

Jak zacząć diete bezglutenową?

Kiedy już wiesz, że wszystkie Twoje dolegliwości miały źródło w nietolerancji lub alergii pokarmowej na gluten, zaczynają się w Twoim życiu poważne zmiany. Dotąd nie było potrzeby przyglądaniu się każdemu produktowi w sklepie, a każdy posiłek nie musiał być dokładnie analizowany. Zmiany nawyków żywieniowych nie należą do najprostszych, ale przy dobrej organizacji i konsekwencji szybko wchodzą w nawyk i zaczynają pokazywać, że są drogą do zdrowego i szczęśliwego życia. 
Korzyści i zalety diety bezglutenowej

Korzyści i zalety diety bezglutenowej

Wyeliminowanie glutenu z diety wymuszone jest albo nietolerancją w postaci genetycznej choroby autoimmunologicznej czyli celiaki albo alergią. Dla niektórych są to bolesne zmiany, a zapach ciepłych, białych bułeczek jest niemal niemożliwy do zniesienia. Z czasem jednak osoby, które pozbyły się glutenu ze swojej diety zaczynają widzieć pozytywne korzyści wprowadzonych zmian, nie licząc oczywiście poprawy stanu zdrowia. Co takiego może nas zaskoczyć, kiedy wyeliminujemy ze swojego codziennego jadłospisu gluten?
Produkt dodany do listy życzeń